• office@master-academy,org
  • +359/878/161149

10 неща, които всеки трябва да научи докато навърши 40 (Част 1)

10 неща, които всеки трябва да научи докато навърши 40 (Част 1)

Има някои неща в живота, които е полезно да знаем. Умението да готвим, какви физически упражнения ни допадат и как да си договорим увеличение на заплатата са много точни примери. Не задължителни, но със сигурност полезни.

 

 

Но съществуват и други неща, които всеки трябва да знае, за предпочитане на възможно най-ранен етап от живота си. Това са жизненоважните уроци, които могат и ще диктуват качеството на живота ни от днес (независимо на колко сме години) докато остареем и побелеем. Всеки един от тези уроци по отделно има огромни последици за живота ни.

От друга страна, ако разберем тези неща сега, можем изцяло да трансформираме живота си, започвайки от професионалните си успехи, до личния си живот и всичко между тях.

 Даваме ви 10 неща, които всеки трябва да знае, преди да е навършил 40.

  1. Как да общуваме ефективнo

 

Хората сме създадени да общуваме помежду си. Без комуникация е много вероятно да не оцелеем. Това е проста истина.

Въпреки всичко, само по себе си умението да общуваме не е достатъчно, нужно е да умеем да общуваме ефективно. Това ще рече – да се научим да слушаме (истински да слушаме какво някой има да ни каже), да ценим гледната точка на другите и да го показваме по уважителен начин.

Освен това, когато говорим, това означава да задаваме правилните въпроси, да има баланс – да не говорим за себе си твърде много, а да разпитваме и човека срещу нас, както и да бъдем автентични.

      2. Каква е най-голямата страст в живота ни

Ако сме като повечето хора, огромна част от живота ни на Земята ще бъде прекаран в работа.

Това означава да работим здраво за постигането на нещо, вместо да следим часовника от 9 до 17ч, седейки в кутийка в офис за десетки хиляди часове през живота си. Или пък да преследваме изгаряща своя страст за приключения, да максимизираме личния си потенциал, да помагаме на останалите, да разказваме истории (или всичко изброено)…

В крайна сметка, зависи от нас как прекарваме времето си, но трябва да направим всичко по силите си, за да открием към какво сме привлечени. Когато установим каква е страстта ни, целият ни живот ще се изпълни със смисъл.

     3. Kак да спестяваме за пенсия

 

Това може да звучи просто, но…. Заделяте ли средства за периода след като се пенсионирате? За повечето хора отговорът е „не“.

Истината е, че не е нужно да заделяме много (но трябва да започнем сега). Плюс това, да спестяваме ефективно е много по-лесно от всякога с приложенията в днешно време, които съществуват.

Това, което често се случва, когато заделяме пари, е, че нашият начин на живот, се приспособява дотолкова, че даже не разбираме, че заделяме пари. Затова можем да започнем още сега!

В края на краищата, когато започваме да приближаваме възраст, близка до 65 (или възрастта, когато бихме искали да се пенсионираме), наистина бихме искали да сме се сетили да заделяме по нещо настрана.

4. Как да казваме „Не!“

Някои хора нямат проблем да казват „не“. Ако вие сте от тях, чувствайте се свободни да пропуснете тази точка.

Въпреки това, много от нас имат реален проблем да казват „не“ за някои неща, дотолкова, че невъзможността да отказваме на хората има огромно въздействие върху качеството на живота ни с години (дори десетилетия). Ако се разпознавате тук, то е крайно време да направите стъпка към промяната.

И, не, вие не сте лоши хора, заради това, че им казвате не. Да, това, че се чувствате виновни е позитивна естествена реакция за справянето с хора, което показва, че можете да чувствате съпричастност. Но казването на „да“ на абсолютно всичко не помага на вас или хората около вас.

Независимо дали казвате на някого, че всичко е приключило, или осведомявате колега, че не можете да му/ й помогнете с проекта им през уикенда, защото работите върху собствен проект, заети сте с хобито си или просто имате нужда от време за себе си, време е да се научите да казвате „не“. Започнете да се упражнявате с малки „не“-та и сами вижте каква огромна разлика ще има това върху живота ви.

     5. Важността на семейството и приятелите  (грижете се за връзките си)

 

Най-вероятно семейството и приятелите ви са толкова често около вас, че лесно може да се забрави колко много всъщност значат.

За повечето от нас, тези хора са нашият живот. Без тях, бихме се чувствали като че ли нямаме причина да живеем. Но те ежедневно ни ядосват, притесняват ни, и просто са… са си там, както винаги.

Помислете си за момент какво би било, ако те изведнъж изчезнат и никога повече не се върнат. След като направите това, отделете малко от времето си, за да им споделите, че държите на тях и ги цените.

Активно намирайте начини да накарате другия човек да се чувства достатъчно оценяван, за да се грижите още по-добре за своите връзки и да ги пазите здрави. В дългосрочен план ще има огромно значение.

Втора част на статията прочетете ТУК 

Източник: https://www.goalcast.com/2018/08/07/10-things-everyone-should-know-turn-40/

 

Напиши коментар

Най-нови публикации

Запиши се за нашия блог