• office@master-academy,org
  • +359/878/161149

3 лесни начина да спестиш пари

3 лесни начина да спестиш пари

От Илияна Тасева

Сигурна съм, че знаете много начини за спестяване на пари и съм повече от убедена, че често забравяте да ги прилагате, защото 1 лев повече или по-малко не е от значение. Има стотици начини за спестяване на пари от всички разходи, които правите през живота си. Не става дума за това да се лишавате. Напротив, става дума за това да спестите няколко десетки, дори стотици левове при спазване на много прости правила.

Ето ги и трите ми любими начина за спестяване на пари:

  1. Моите мили съседи – Освен, че понякога можем да изпросим лъжица захар или чаша олио можем да си бъдем полезни с милите съседи и по друг начин. Споделянето на интернет със съседите ще ви спести половин такса на месец. Така или иначе не достигате максималната скорост на най-големия пакет, който предлага вашият интернет доставчик.

Но как да откажете на онова симпатично девойче, което ви убеди само с две думи. Тази идея и прилагането й на практика може да ви спести не малко пари. Ако сега плащате по 30 лв. на месец, което прави 360 лв. на година, означава че можете да спестите цели 180 лв. за годината. Момент! Колко струваше данъка на автомобила ви, или гражданската отговорност?

2. Спомняте ли си онова симпатично девойче, което ви предлагаше пакета за интернет. Същото ви предложи и невероятен пакет за телевизия с 346 канала. Голяма част от тях на напълно неразбираеми езици, но все пак имате цели 346 канала – готварски, за риболов, за албанска музика и т.н.

Направете списък с каналите, които гледате и вземете пакета, който съдържа точно толкова канали, които реално използвате. Ако тази година ще дават мача на Кличко с Кубрат Пулев по единствения канал, който, забележете, съдържа само най-скъпия пакет ще трябва да се откажете от гледането на този мач. Или поне по телевизията.

Много от каналите имат лайфстрийм в интернет на такива големи събития. Кабелчето с надпис HDMI може да бъде свързано с вашия лаптоп. И воала. Мачът е на телевизора, вие не плащате по 20 лв. допълнително на месец, заради тези няколко предавания в годината. Дори да спестите само 10 лв. на месец от използването на по-малък пакет от вашия доставчик на телевизия ще спестите 120 лв. за 1 година.

3. Сутрин отивате на работа. Непременно едно от нещата, които правите преди да влезете в офиса си е да си вземете онова уникално ароматно кафе със сметана, канела и 2 захарчета в голяма картонена чаша, на която старателно момчето на бара е написало името ви.

Това неповторимо кафе ви струва най-малко 3 лв. всеки ден. Ако пиете това изкусително кафе само през работните дни в месеца вие харчите по 66 лв. на месец. Но ако си купите същите съставки и си направите кафето у дома цената му ще бъде под 1 лев. Но нека не издребняваме в сметките и приемем, че месечно този разход ще бъде съкратен на 22 лв. С този ход си спестихте 528 лв. за 1 година.

Само с тези три от стотиците начини за спестяване на пари можете са спестите 828 лв. на година. Чудесна сума, която ще се отрази много добре на годишния ви бюджет.

Следва продължение…

На 04.11. предстои мини обучението ни за лични финанси „Първи стъпки към свободата“ с Илияна Тасева. За да научите повече, натиснете тук: http://www.master-academy.org/finansova-nezavisimost.html

Напиши коментар

Най-нови публикации

Запиши се за нашия блог