• office@master-academy,org
  • +359/878/161149

Антъни Робинс – Трите решения, които ще променят вашия финансов живот

Антъни Робинс – Трите решения, които ще променят вашия финансов живот

Няма нищо по-лошо от богат човек, който е постоянно гневен или нещастен. Практически няма извинение за това, и все пак виждам този феномен всеки ден. Причината за това е изключително небалансиран живот, с твърде много очаквания и недостатъчно оценяване на нещата, които имаш.

Без благодарност и оценяване на това, което вече имаш, никога не би изпитал пълно задоволство. Но как да култивираш баланс в живота си?

Антъни Робинс, бизнес лидер, коуч и автор

В продължение на близо четири десетилетия, имах щастието и привилегията да напътствам и тренирам най-различни хора, включително някои от най-влиятелните жени и мъже на планетата. Работих с президенти на САЩ, както и със собственици на малък бизнес.

Открих, че всъщност във всеки един момент хората взимат 3 важни решения, които определят качеството им на живот.

Ако взимате тези решения несъзнателно, резултатът ще е като при болшинството от хора, които са в лоша физическа форма, изтощени емоционално и често финансово притиснати. Но ако правите тези решения съзнателно, вие можете буквално да промените хода на живота си още днес.

Първо решение: Внимателно избирайте върху какво да се фокусирате.

Във всеки момент хиляди неща се борят за вашето внимание. Можете да се фокусирате върху неща, които се случват тук и сега, или върху това което искате да създадете в бъдеще. А можете и да се фокусирате върху миналото. В посоката, в която е насочен фокусът ви, тече и енергията ви. Поради това нещата, върху които се фокусирате и моделът ви на поведение, оформят целия ви живот.

Върху какво сте склонни да се фокусирате повече – върху това, което имате или това, което липсва в живота ви?

Убеден съм, че мислите за двете страни на монетата. Но, ако изследвате обичайните си мисли, какво преобладава в тях?

Вместо да се фокусирате върху това, което нямате, и да завиждате на тези, които са в по-добро финансово състояние от вас, може би е по-добре да признаете, че имате толкова много неща, за които да сте благодарни, и част от тях не са свързани с пари. Можете да сте благодарни за вашето здраве, семейство, приятели, възможности, ум.

Развивайки навика да оценяваме нещата, които имаме, може да създаде едно ново ниво на емоционално здраве и благосъстояние. Най-важният въпрос, обаче, остава – отделяте ли време да усетите истинска дълбока благодарност с целия си ум, тяло, сърце и душа? Точно тук можете да намерите истинската радост, щастие и задоволство.

Имайте предвид още една посока фокуса ви, която оказва силно влияние върху качеството ви на живот: Върху какво сте склонни да се фокусирате – върху нещата, които можете да контролирате или върху каквото не можете?

Ако се фокусирате върху нещата, които не можете да контролирате, животът ви ще е изпълнен с повече стрес. Може да успявате да повлиявате върху различни аспекти от живота си, но обикновено не можете да ги контролирате.

Когато възприемете този модел на фокусиране, мозъкът ви трябва да вземе друго решение:

Второ решение: Разберете какво означава всичко това?

В основата си, как вие се чувствате по отношение на вашия живот няма нищо общо със събитията в него или с финансовото ви състояние, или с това какво ви се е случило или не ви се е случило. Качеството ви на живот се определя и контролира от значението, което самите вие придавате на всичко това.

През повечето време може да не подозирате за ефекта на несъзнателния си ум при приписването на значение на събития от живота ви.

Когато се случи нещо, което разрушава живота ви (катастрофа, болест, загуба на работа т.н ), имате ли склонност да мислите, че това е краят, или по-скоро мислите, че това е начало?

Ако някой ви конфронтира, приемате ли го като обида, или като урок, или истинска грижа към вас?

Дали един съкрушителен проблем означава, че Господ ви наказва, или че ви предизвиква? А дали е възможно този проблем да е дар от Него?

Вашият живот приема значението, което вие му придадете. С всяко значение идва и уникално чувство или емоция и качеството ви на живот включва и вашето емоционално състояние.

По време на семинарите си аз винаги задавам следния въпрос: “Колко от вас познават хора, употребяващи антидепресанти, които въпреки това се чувстват потиснати?“ Обикновено 85-90 % от присъстващите вдигат ръце.

Как е възможно това? Лекарствата би трябвало да правят хората да се чувстват по- добре. Истина е, че антидепресантите съдържат информация в листовките си, че като страничен ефект са възможни самоубииствени мисли.

Но независимо от това колко лекарства приема някой, ако той се фокусира постоянно върху нещата от живота си, които не може да контролира и които липсват, лесно ще се чувства отчаян. Ако значението, което той дава на това е „животът не си струва да бъде живян“, се получава един емоционален коктейл, който нито един антидепресант не би излекувал.

Ако същият този човек погледне нещата от друг ъгъл, и намери причина да живее и да вярва, че всичко е случва с определен смисъл, тогава той ще бъде много по-силен от всичко, което някога му се е случвало.

Когато хората променят техния обичаен фокус и значенията, които придават на нещата, няма да има граници в това какъв може да се превърне животът им. Тази промяна във фокуса и значението може буквално да промени биохимията на човек за минути.

Така че, поемете контрола и помнете: значението е равно на емоция, а тя от своя страна – на живота. Избирайте съзнателно и мъдро. Намирайте вдъхновяващ смисъл във всяка ситуация и изобилието в най-дълбокия му смисъл ще е ваше днес.

След като създадете значение в ума си, то създава емоция, а тя от своя страна ви довежда до до състояние да вземете третото си решение:

 

Трето решение: Какво ще правите?

Действията ви с голяма сила са продиктувани от емоционалното състояние, в което сте в момента. Ако сте ядосани, поведението ви ще е различно от това когато се чувствате игриви или настроени за скандал.

Ако искате да моделирате своите действия, най-бързият начин е да промените това, върху което се фокусирате и да смените значението към нещо по-вдъхновяващо.

Двама души, които са гневни, ще реагират по различен начин. Някои се отдръпват. Други продължават докрай.

Някои изразяват своя гняв тихо. Други яростно или чрез насилие. Други го потискат само за да издебнат пасивно-агресивна възможност да отвърнат или да отмъстят.

Откъде идват тези модели? Хората обикновено подражават на тези, които уважават, харесват и обичат.

А хората, които ви разочароват или ви ядосват? Често отхвърляте техния подход.

И въпреки това, често можете да се върнете към модели, на които сте били свидетели много пъти в детството си и са ви били неприятни.

Изключително полезно е да осъзнавате тези модели, когато сте фрустрирани, ядосани или тъжни, или се чувствате самотни. Не можете да промените вашите модели, ако не сте осъзнати за тях.

Сега след като сте наясно със силата на тези три решения, започнете да търсите модели за подражание, които живеят това, което вие искате от живота.

Обещавам ви, че тези, които имат истински дълбоки взаимоотношения, имат съвсем различен фокус и отдават абсолютно различно значение на предизвикателствата във връзките си, в сравнение с хората, които постоянно се карат.

Много е просто. Ако станете осъзнати за разликата в подхода на хората към тези три решения, ще имате пътя, който ще ви помогне да създавате постоянна позитивна промяна във всяка област от живота ви.

Източник: http://www.entrepreneur.com/article/239312

Напиши коментар

Най-нови публикации

Запиши се за нашия блог